Skip to content

Воскресение 2016

3 Мај 2016

This slideshow requires JavaScript.

Пасха 2015

15 Април 2015

This slideshow requires JavaScript.

Христос воскресе!

20 Април 2014

Христос воскресе!

Византискиот хор на МПЦ на заеднички концерт со сатанисти

12 Јуни 2012

На 9-ти Јуни 2012, во Белград концерт одржа еден од најпопуларните сатанисти на денешницата, Мерлин Менсон. На истиот тој концерт, истата вечер и на истата бина, не долго време пред настапот на оваа „ѕвезда“ настапи црковно-византискиот хор на МПЦ, Хармосини, заедно со групата Мизар. Инаку, Мизар – помеѓу останатото – се познати и по својата песна „Амфилохиј“ очигледно насочена против Митрополитот црногорско-приморски г. Амфилохиј. Во оваа песна која што беше и рекламирана преку сајтот на МПЦ (http://www.mpc.org.mk/vest.asp?id=677) Митрополитот Амфилохиј, кој е еден од најголемите современи подвижници и богослови во Српската Православна Црква, а и воопшто, во Православната Црква, се нарекува „беден и несвет отец“ од чиешто „перо истекуваат отровни мастила“, кој има „нечисти раце“ и чиј „збор ништо не значи“. Имајќи го ова пред вид, некои со право би забележале дека настапот со сатанисти е само уште еден чекор во насоката во којшто се тргнати Мизар во своето најново (и најлошо) издание. Прочитајте повеќе

Блажениот Василиј

12 Октомври 2011

Литургија во Врање

16 Мај 2011

This slideshow requires JavaScript.


Во неделата на Раслабениот, Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован богослужеше во Врање, што беше прилика верните од Охридската Архиепископија, вклучително и од нашиот параклис, да се сретнеме со својот Архипастир, за што пристигнавме во Врање со организиран превоз.

Неговото Блаженство началствуваше на Архијерејската Литургија во соборниот храм на врањската Епископија, „Св. Троица“, а му сослужуваше Епископот домаќин, Неговото Преосвештенство Епископот врањски г. Пахомиј, со повеќе свештенослужители од Охридската Архиепископија и од врањската Епископија.

После прочитаното Евангелие, Архиепископот г.г. Јован му се обрати на насобраниот народ со вдахновена беседа која во целост ја пренесуваме:

Прочитајте повеќе

Воскресенска честитка од Бејрут

2 Мај 2011
%d bloggers like this: